Søvn og menstruationscyklus
I løbet af hver menstruationscyklus ændres niveauerne af de kvindelige kønshormoner drastisk. Disse ændringer medfører både fysiske, men nogle gange også psykiske påvirkninger.
De hormonelle forandringer i menstruationscyklus
Menstruationscyklus starter med en stigning af østrogen stimuleret af hormoner fra hjernen, hvilket medfører modning af et æg i æggestokkene. Ved ægløsningen (ca. dag 14) frigives dette æg fra æggestokken. Fra dette tidspunkt øges progesteron-produktionen, hvilket ændrer slimhinden i livmoderen, som gør sig klar til at tage imod et muligt befrugtet æg. Hvis en graviditet ikke opstår, vil niveauet af progesteron og østrogen falder. Faldet i disse hormoner er med til at udløse en menstruation, hvor slimhinden afstødes.
Søvn og menstruationscyklus
Mange kvinder kan opleve, at deres søvnkvalitet ændres i løbet af menstruationscyklus. Særligt vil perioden lige op til menstruationens begyndelse nogle gange være associeret med dårligere søvn. Nogle kvinder har flere forskellige symptomer i denne periode. Det kan både være fysiske som fx brystspænding, forstoppelse, oppustethed eller følelse af væskeansamlinger, men også psykiske som nedtrykthed, træthed, irritabilitet, manglende koncentration eller ængstelse. For andre er søvnproblemer det eneste symptom.
De hyppigste søvnproblemer i denne periode er problemer med at falde i søvn eller sove igennem. Kvinder med søvnproblemer op mod menstruationerne fortæller ofte, at de sover lettere og er mere trætte i løbet af dagen.
Behandling
Første skridt er at blive opmærksom på den cykliske tendens i ens søvnsymptomer. Det kan gøres ved fx at bruge en kalender og skrive ned, hvordan søvnen har været i relation til menstruationerne i løbet af nogle måneder. Fordelen ved at blive bevidst om sammenhængen kan også hjælpe i forhold til at man kan berolige sig selv med, at symptomerne bliver bedre i løbet af få dage.
Ved lette symptomer vil det oftest være nok med rådgivning i forhold til, hvordan man skal forholde sig i forhold til søvnen i den premenstruelle periode. I Klinik for Søvn, Psykologi og Psykiatri vil vi kunne give dig råd ud fra en kognitiv adfærdsterapi metode, således at det sikres, at insomnien i denne periode ikke bliver kronisk. Ved sværere symptomer som også inkluderer andre psykiske symptomer (også kaldet PMD eller premenstruel dysfori), vil medicinsk behandling eller hormonspiral kunne overvejes.